Contactează-ne +373 600 90 007
+373 600 90 007

Învățare a limbii engleze prin seriale și filme TV

Încă de pe vremea când eram studentă, am fost pasionată de căutarea unor metode inovative și captivante de a învăța engleza. De-a lungul anilor, am descoperit că unul dintre cele mai eficiente metode este vizionarea serialelor și filmelor în limba engleză. Această abordare este un instrument puternic pentru consolidarea abilităților lingvistice. În acest articol, voi împărtăși câteva idei și recomandări, bazându-mă pe experiența mea personală și cunoștințele profesionale, despre cum să învățați engleza prin seriale și filme.

De ce serialele și filmele sunt excelente pentru învățarea limbii engleze

  1. Vocabularul original și idiomurile – surse bogate pentru îmbogățirea vocabularului cu expresii conversaționale, fraze, subtilități lingvistice. Acestea reflectă limba în situații reale, oferind o experiență valoroasă studenților. De exemplu, expresii ca "break the ice" (a destinde atmosfera) sau "spill the beans" (a divulgă un secret) sunt idiomuri pur englezești, al căror traducere directă poate confuza spectatorul neinițiat.
  2. Dezvoltarea abilității de ascultare. Înțelegerea englezei vorbite poate fi dificilă datorită diferitelor accente și viteze de vorbire. Vizionarea regulată a serialelor ajută la adaptarea la aceste variații, îmbunătățind semnificativ percepția auditivă.
  3. Contextul cultural și social. Obțineți o perspectivă asupra caracteristicilor culturale și a interacțiunilor sociale tipice în țările anglofone. Această cunoaștere este esențială pentru stăpânirea limbii. Plus, ajută la învățarea englezei de afaceri.
  4. Factorul de plăcere joacă un rol cheie în menținerea interesului față de procesul de învățare. Când învățarea este plăcută și include un element de divertisment, șansele de a continua să învățați limba cresc semnificativ.

Cum să învățați eficient engleza prin seriale și filme

  • Metoda 1: Filmele cu subtitrări în limba maternă sunt ideale pentru începători. Această tehnică ajută la înțelegerea poveștii prin asimilarea treptată a cuvintelor și expresiilor englezești. 
  • Metoda 2: Subtitrările în engleză sunt perfecte pentru studenții de nivel intermediar. Această metodă permite asocierea cuvintelor pronunțate cu forma lor scrisă, contribuind la extinderea vocabularului și la interpretarea corectă.
  • Metoda 3: Vizionarea fără subtitrări – o tehnică avansată și foarte eficientă pentru perfecționarea abilităților de ascultare. Mai întâi, urmăriți scena cu subtitrări pentru a înțelege contextul, apoi revizionați-o fără subtitrări pentru a vă concentra pe ascultare. 
  • Metoda 4: Tehnica imitației. Reproduceți replicile actorilor, încercați cuvintele, pentru a prinde dicția și melodia. Acest lucru ajută, de asemenea, la înțelegerea și asimilarea intonației în conversația vorbitorilor nativi.

Seriale și filme recomandate pentru cursuri de diferite niveluri

Pentru începători (A1, A2) recomandăm desene animate precum "Toy Story", "The Incredibles" sau "Shrek", cu pronunție clară și accesibilă.

Pentru studenții de nivel mediu (B1+) sunt potrivite "Stranger Things" sau "Harry Potter", unde se combină limbajul conversațional cu ploturi mai complexe.

Studenții avansați (B2+) pot testa seriale precum "Peaky Blinders" sau "The Crown", cu accentele lor lingvistice și expresii de conversație neformală. 

Păreri personale și sfaturi

Din propria mea experiență, imersiunea în limbă prin media nu este doar super productivă, ci și extrem de distractivă. Îmi amintesc vremurile când eram atât de captivată de un serial încât petreceam ore întregi vizionându-l, fără să realizez că îmi îmbunătățeam semnificativ abilitățile lingvistice. Picătură cu picătură, apa modelează piatra nu prin puterea sa, ci datorită persistenței sale constante.Imersiunea în conținutul care vă interesează poate îmbunătăți considerabil abilitățile lingvistice. Alegeți materialele care vă plac și revedeți-le pentru o mai bună înțelegere a limbii.

În concluzie invățarea englezei prin seriale și filme este o oportunitate fantastică de a combina utilul cu plăcutul. Aceasta este calea care a făcut minuni pentru mine și pentru mulți dintre studenții mei. 

Așadar, luați popcorn, alegeți un film și începeți călătoria captivantă spre stăpânirea limbii engleze! Amintiți-vă, fiecare episod vizionat este un pas înainte în cunoașterea limbii.

Vizionare plăcută și succes în învățarea limbii engleze prin metoda Lingua Franca!